Tegenover Borghoutspark 35 in Veldhoven staat een borstbeeld van Jan Borghouts, de naamgever van deze straat. Jan Borghouts speelt tijdens WOII een belangrijke rol in het verzet. Na de bevrijding van het zuiden in 1944 wordt hij stafmedewerker van prins Bernhard.
In het Borghoutspark staan tot woonhuizen verbouwde bunkers. Tijdens de oorlog is hier door de Duitsers een kampement met bunkers gebouwd voor op het vliegveld Welschap gelegerde Duitse piloten en officieren. Na de bevrijding wordt het een kamp voor Engelse officieren en in 1952 is het overgedragen aan de luchtmacht.
In de jaren 80 verwerft de gemeente Veldhoven het oude kampement en verkoopt de percelen aan particulieren die van de oude bunkers woonhuizen maken. De straat wordt gedoopt als Borghoutspark.
- Jan Borghouts maakt tijdens de oorlog gebruik van een schuilnaam. Wat is zijn schuilnaam?
Antwoord
Jan Borghouts werd in 1910 in Bergen op Zoom geboren. Tijdens WOII dook hij in juni 1943 onder en gebruikte hij de schuilnaam Peter Zuid. Hij werd ook wel Peter Borghouts genoemd. Na de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 werd hij sabotagecommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Het kamp in Zeelst heeft in 1967 – na zijn overlijden in 1966 – de naam Peter Zuidkamp gekregen. Bij de totstandkoming van de wijk Zeelst-Oost in 1986 wordt in overleg met de weduwe van Jan Borghouts gekozen voor de straatnamen Borghoutspark en Peter Zuidlaan.