Vanaf begin jaren 60 schieten de carnavalsverenigingen in Veldhoven als paddenstoelen uit de grond. In 1965 zijn het er al 21. Bij hun doop ontvangen ze vaak namen die verwijzen naar hun kroeggedrag: de Plekkers, de Pintewippers, de Brassers, de Gersteknauwers. Maar ook andere carnavaleske facetten kunnen worden belicht: de Platzakken, de Narren, de Foekepotters, de Hofnarren.
Soms kan een naam je op verkeerde been zetten, bijvoorbeeld bij ’t Vèrreke. Je denkt daarbij gemakkelijk aan carnavalsvierders wars van gedragsnormen die zich vereenzelvigen met een rond wroetende diersoort. Of aan het gegeven dat de Vèrrekes het steeds verrèkkes oneens zijn over de oprichting van ‘t Vèrreke. Is het nu 1958 of 1961?
Waar verwijst de naam ’t Vèrreke naar?
Antwoord
Carnavalsvereniging is opgericht in ’t voormalige café van Jan van de Looij (Kromstraat 34) dat stond tegenover Intersport (Kromstraat 27), toen de schoenenwinkel van Liebregts.
In het verleden liep er vanuit de akkers achter café Van de Looij een afwateringssloot naar de Gender. Naast Café Van de Looij ging de sloot via een duiker onder de Kromstraat door om tussen Kromstraat 27 en Kromstraat 29 (nu Café In d’n Olie Fant) richting Gender te gaan. De sloot heette ’t Vèrreke. Als het water in de Gender hoog stond, dan liep het water van de sloot over in de velden en akkers achter Café Van de Looij. Dan zeiden ze: ’t Vèrreke is weer bezig. De oprichters van de carnavalsvereniging hebben hun vereniging de naam van de sloot gegeven.
Foto: De eerste generatie Vèrrekes.