Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. Aangezien de Lambertuskerk een bedevaartkerk is, moet er muzikale begeleiding zijn bij de processies die elk jaar in de meimaand gehouden. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Nu, 90 jaar later, is Sub Umbra een hoog gekwalificeerd harmonieorkest dat musiceert in de hoogste klassen van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Naast een harmonieorkest telt de vereniging nog vier andere orkesten: het Beginnersorkest, het Opleidings-/Middenorkest, de slagwerkgoep Supercussion en de Fistkapel.

Sinds de zomer van 2023 is Muziekschool Art4U het nieuwe ‘thuis’ waar alle repetities plaatsvinden.

  • Sub Umbra betekent “onder de schaduw”. Aan de schaduw van welke boom dankt de harmonie haar naam?


Antwoord

In de schaduw van de H. Eik in de Meerveldhovense kerk werd Sub Umbra opgericht. Volgens de legende verscheen in de 13e eeuw Maria in een eikenboom aan een Meerveldhovense boer.

MEER ARTIKELEN

Test uw Omloopkennis

De Omloop der Kempen is een internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen. Twee vragen om uw Omloopkennis te testen.

Lees meer