Woensdagavond 26 maart overleed Jan Bressers op 79-jarige leeftijd.
Jan was op de eerste plaats bekend in Zeelst, waar hij samen met Marga in zijn geboortehuis woonde. Op 11 maart 1956 werd hij, op twee weken na 10 jaar oud, lid van de harmonie l’Union Fraternelle. Het begin van een periode die liefst 65 jaar zou duren. Dit werd Jan’s meest dierbare hobby, waar ook Marga en hun kinderen Goke, Luuk, Wiesje en Rein actief en met plezier in meegespeeld hebben. Bij de harmonie was Jan een enthousiast klarinettist en bestuurslid, zelfs erelid.
Lees hier het IM op de website van l’Union Fraternelle.
Tijdens zijn loopbaan bij de gemeente verbreedde Jan zijn horizon en raakte hij verknocht met het wel en wee in alle Veldhovense kerkdorpen. Zo kwam hij ook in aanraking met de regionale geschiedenis en het erfgoed. Ook deze hobby begon in Zeelst, waar hij in 2002 samen met Frank van der Maden de heemkundekring ‘Zeelst Schrijft Geschiedenis’ (ZSG) oprichtte.
Samen met een flinke groep vrijwilligers werden meerdere onderzoeken ondernomen. Inhoudelijk niet alleen baanbrekend maar ook onvervangbaar want het dorpsleven dat zij vastlegden is inmiddels goeddeels verdwenen. Bladerend door ‘Zeelster middenstand 1950-1980’ (2003), ‘Zeelster boerenleven’ (2005), ‘Zeelster kerkelijk leven’ (2007), ‘Verloren dorp’ (2008), ‘Zeelster nijverheid’ (2009) of ‘Zeelster cafés’ (2013) wordt meteen duidelijk dat een groot deel van de dorpsgemeenschap hieraan meedeed.
Een totaal ander onderzoek, waarin de op dat moment nieuwste digitale kartering werd toegepast, vinden we in de ‘Kadastrale atlas’ (2005). Hierin vinden we alle percelen, eigenaren en het grondgebruik in alle Veldhovense kerkdorpen in 1832
Weer heel anders is het onderzoek naar het bombardement op het buurtschap Cobbeek, op de dag van de luchtlandingen vanwege Market Garden. Onder de titel ‘Een donderslag bij heldere hemel’ (2014) lezen we mee in de archieven van de gemeente en van de US 8th Army Air Force. De ervaringen van de overlevenden blijken schokkend. We kunnen stap voor stap teruglezen hoe zij de ontploffingen hoorden, naar overlevenden zochten, de doden zagen en de stervenden op straat bijstonden. Herinneringen die de overlevenden nooit meer zouden loslaten.
Welke rol speelde Jan Bressers in dit alles? De mensen die met Jan samenwerkten, of het nu in de harmonie of bij ZSG was, noemen hem op de eerste plaats een verbinder, een mens die anderen bij elkaar brengt. Nooit op de voorgrond, maar altijd aanwezig als het geheugen en geweten van de club. Medeorganisator van concerten, rommelmarkten, tentoonstellingen en het oorlogsmonument op het Meiveld. Jan was een drijvende kracht die mensen samenbracht.
In de woorden van de leden van ZSG: een topgozer, geweldig mens, die eigenlijk zelf een standbeeld verdient, hartelijk, intelligent, stijlvol, creatief, bedachtzaam, vasthoudend, sympathiek, welbespraakt en uiterst secuur, bemiddelaar, doortastend.
Samen met de besturen van ‘Historisch Oerle’ en ‘Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken’ werkte Jan mee om vanaf 2021 alle erfgoedverenigingen van de kerkdorpen samen te brengen in ‘Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven’ (VEV). Hij werd bestuurslid, werkte mee aan het eerste boek ‘Veldhoven 100’ (2021) en ‘Wegwijs in Veldhoven’ (2023) maar moest ons snel daarna laten weten dat hij om gezondheidsredenen afscheid moest nemen. VEV kende hem de titel ‘lid van verdienste’ toe.
Dat we Jan als gedegen muzikant en onderzoeker zullen missen, in Zeelst en overal in Veldhoven, zal duidelijk zijn. Maar meer nog zullen we hem missen als mens.
Foto: Henk Peters