Iedereen kent het schilderij: ‘de aardappeleters’. Een boerengezin aan de karige eenpansmaaltijd. Aardappels op het menu met een tas koffie toe. Bestek en borden zijn nauwelijks nodig, een vork is voldoende Een petroleumlamp verlicht het tafereel. Zo zou het er 1885 in Oerle, Zeelst of Velhoven ook uitgezien kunnen hebben.
Armoedig
Het eten is armoedig, roggemik met sterk gezouten boter, aardappelen met een dunne waterige saus, nagenoeg zonder vet, niet zonder humor lawaaisaus geheten en tot slot: gortepap. Het is niet uitgesloten dat dit maal door de allerarmsten driemaal per dag is gegeten omdat de graanprijzen dan hoog zijn. Een Brabants spreekwoord zegt: “Een goede aardappeleter heeft er altijd drie op het oog, een in zijn mond, een aan zijn vork en een in de pan.”
De aardappel komt naar Europa
De aardappel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika. Het is een van de trofeeën die de Spaanse ontdekkingsreizigers mee terug brengen na de succesvolle ontdekking van Amerika door Columbus in 1492. Vanuit Spanje verspreiden monniken de aardappel over Europa. In Nederland wordt de aardappel in 1593 geïntroduceerd door de Weense botanicus Carolus Clusius als hij in Leiden hoogleraar wordt. Hij heeft ze meegebracht uit de tuinen van de keizer. In de Leidse Hortus worden de aardappels gepoot. In 1640 gaat een stekje naar een Groningse kruidentuin en in 1689 naar een botanische tuin in Amsterdam. De plant wordt onderzocht naar haar geneeskrachtige werking. Een van de latere ontdekkingen is dat de aardappel goed is tegen scheurbuik vanwege het hoge vitamine C gehalte.
De Friese bestuurder Vegelin van Claerbergen teelt in 1727 de eerste aardappels in de Lage Landen die tot voedsel voor mensen zullen dienen. Toch doet de aardappel in de achttiende en negentiende eeuw nog vooral dienst als varkensvoer en als voedsel voor de allerarmsten.
Aardappelteelt in Veldhoven
In 1832 is de kadastrale kaart van de drie kerkdorpen gereed. In de toelichtingen op deze kaart worden allerlei gegevens vastgelegd zoals bijvoorbeeld: eigenaar, perceelgrootte, de kwaliteit van de grond en bebouwing. Op basis van deze feiten wordt de verschuldigde belasting berekend. De uitgebreide toelichting vermeldt dat er naast rogge ook aardappelen geteeld worden. De twee belangrijkste onderdelen van het dagelijkse menu.
Hongersnood 1845
De aardappelziekte (Fytoftora) begint in België en verspreidt zich snel over Nederland en vervolgens over heel Europa. De eenzijdige teelt van aardappelen als dagelijks voedsel zoals in Ierland brengt een rampzalige hongersnood teweeg. In Brabant vallen de gevolgen mee. Het eigen grondbezit en hetgemengd bedrijf bieden mogelijkheden om uit te wijken naar ander voedsel.
A.V.G.
In de twintigste eeuw is de aardappelconsumptie breed ingeburgerd. A.V.G. wordt het standaard menu voor de warme maaltijd. Aardappel met een stukje Vlees en minstens 250 gr Groente per persoon per dag. Na de tweede wereldoorlog begint dat eetpatroon langzaam te veranderen. De contacten met andere keukens en eetculturen beïnvloeden de aardappel consumptie. Pasta en rijst worden geduchte concurrenten.
Foto: De aardappeleters, Vincent van Gogh (1853 – 1890), Nuenen, april-mei 1885. (Van Gogh Museum, Amsterdam, Vincent van Gogh Stichting)







































































