Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wie wittet?

Hoe heette het wielerbaantje op de Locht uit de jaren 30?

Het baantje heette ‘De Adelaar’

Het baantje heette ‘De Adelaar’. Het werd begin jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd op de plaats waar nu Baetsen gevestigd is, iets meer richting Veldhoven. Op de zondagen werden er sprint- en koppelwedstrijden gereden waarbij de Veldhovenaren Harry Donkers, Harry van Kuringen en Geurt Tils de scepter zwaaiden, maar door de week reed de Veldhovense jeugd er haar wedstrijdjes.

Van oudsher is Veldhoven-Dorp een fietsdorp geweest. Al in 1900 werd in café De Tramhalte (nu Dimmy’s) het eerste wielrijdersgezelschap opgericht met de inspirerende naam ‘De Kettinggangers’. Zonderwijk kon niet achterblijven en volgde in 1907 met ‘De Vliegende Hoop’. Aanvankelijk hielden de gezelschappen zich bezig met uitstapjes en behendigheidswedstrijdjes op de fiets, al snel gevolgd door wedstrijden op hometrainers. Wedstrijden organiseren op openbare wegen was in Nederland uit den boze en dus verschenen er overal wielerbaantjes.

Een mooi verhaal over de wielersport in Veldhoven uit die tijd door Louis Schats vind je hier

WIE WISTET?