Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wie wittet?

Waar lag het bruggetje waaronder een boer zich verscholen had om de vertrekkende kabouters te bekijken?

De Goorbrug bij de Goorstraat

Toen koning Kyrië nabij de Duivelsberg onder Riethoven werd doodgeschoten, verlieten de kabouters onze streek. Hun voornemen om te vertrekken was al snel algemeen bekend geworden en een Veldhovense boer wilde dat vertrek wel eens met eigen ogen gadeslaan. Hij had zo zijn vermoedens over de route die de kabouters door Veldhoven zouden nemen en verschool zich onder een vonder (smal bruggetje) om het allemaal te bekijken. Vanaf middernacht tot in de vroege ochtenduren zag hij vele duizenden kabouters passeren.

In de Goorstraat staat een huis (nr 12) met kabouters in de tuin ter herinnering aan de kaboutertijd. (Foto Peter Maas)

De volksverhalen over koning Kyrië en zijn aardmennekes zijn opgeschreven door Jacques Cuijpers, hoofd van de lagere school in Zeelst, en van 1883 tot 1893 gepubliceerd in het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Taal- en Letterkunde. Meer over die volksverhalen met kabouters lees je in de 3-delige publicatie ‘Jacques Cuijpers, een veelzijdig meester’.

WIE WISTET?