Wie wittet?

Waarom is op de hoek Kromstraat/Dorpstraat gekozen voor het kunstwerk ‘Een Waterdans’ dat refereert aan het element water?

Hier stond vroeger de waterpomp van Veldhoven-Dorp

Op deze foto uit 1918 is rechtsonder het voetstuk van de pomp zichtbaar. De man links is Jan Moeskops van wielrijdersgezelschap ‘De Kettinggangers’. Destijds was een fietsclub een elitaire aangelegenheid; het bestuur was samengesteld uit leden van de Veldhovense fabrikantenfamilies. Jan Moeskops behoorde tot een leerlooiersfamilie en bekleedde de functie van captain. Een fietstocht van zo’n gezelschap werd namelijk voorafgegaan door een captain die bij het binnenkomen van een dorp op een hoorn blies om aan de bewoners de komst van de wielrijders kenbaar te maken. Niet zelden werd onderweg de gelegenheid te baat genomen om ‘aan te leggen’. Lees hier meer over de wielersport in Veldhoven in het begin van de 20e eeuw.

Jan Moeskops bij het voetstuk van de dorpspomp

WIE WISTET?