Veldhoven onthuld

De mooiste kerstgroep van Veldhoven-Dorp?

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Pastoor Verhees had, na zijn aantreden in de H. Caecilia parochie in november 1981,  al vaker een balletje opgeworpen dat hij graag een nieuwe kerstgroep in de kerk wilde. De gipsen beeldjes “die waren zo statisch!” Het balletje werd opgevangen door handige heer D. de Cock, oud hoofd van de Paulusschool, die regelmatig op de pastorie kwam. Hij nodigde zijn artistieke broer Louis uit om de ‘koppen’, handen en voeten van de kerstfiguren te boetseren. En uiteraard het kerstkindje! Zelf maakte hij de rompen van de diverse personen en hij vroeg zijn gezin om de beelden aan te kleden met echte stoffen gewaden. In het najaar van 1983 was de kerstgroep af.

Pastoor Verhees en de parochiegemeenschap vierden Kerstmis 1983 met de nieuwe kerstgroep. Het resultaat mocht er zijn. Iedereen was tevreden. Elk jaar met kerst werd door de koster of door zijn hulpje Bert deze groep opgesteld tot … met kerstmis 1990 pastoor de Vries, die pastoor Verhees was opgevolgd, opdracht had gegeven om de gipsen beelden weer van stal te halen. Hij zag niet graag “beelden in het stof”. Daar was niet iedereen gelukkig mee.  Er werden zelfs vragen gesteld in de Parochievergadering en over het niet meer gebruiken van de kerstgroep En nu…? Nu prijkt er elk jaar met kerstmis ergens in een huiskamer in Veldhoven de mooiste kerstgroep van…

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).