Veldhoven onthuld

Villa, Kruisstraat 23

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert Valk, de broer van de meer bekende Hendrik Valk. De gebroeders Valk vooraanstaande architecten en maakten in dezelfde tijd het ontwerp voor het gemeentehuis van Waalre dat in 2012 door brand werd verwoest.
De villa aan de Kruisstraat is getekend met veel kenmerken uit de zogenaamde Amsterdamse school, veel glas-in-lood, natuursteen en baksteen, de steile vorm van het dak. Ook van het interieur zijn diverse elementen bewaard gebleven, zoals de trappartij met glas-in-loodramen. Bij het betreden van de villa loop je onder de inscriptie ‘pax ingredientibus’ door wat betekent: vrede aan degenen die hier binnentreden. In het glas-in-lood zijn op prachtige wijze de initialen van de opdrachtgever en zijn vrouw vermengd.

Opdrachtgever voor de bouw van de villa was Frans Bazelmans, telg uit een belangrijke familie in Zeelst. Aan de villa wordt de naam ‘het Slot’ meegegeven en hij krijgt in het dorp de titel van Lord. Frans was van beroep linnenfabrikant en leverde het linnengoed vooral aan religieuze instellingen in Zuid-Nederland.
In 1919 is Frans gehuwd met Algonda van Tilburg uit Gorinchem. Zij was de oudere zus van dr Bernardus van Tilburg. Deze Bernardus was in de oorlog opgepakt vanwege het verbergen van Joodse families. Na verblijf in het Oranjehotel kwam hij in de kampen Amersfoort en Vught terecht waar hij zo’n beetje als directeur-arts fungeerde. Met alle middelen probeerde hij daar het wegzenden van gevangen te voorkomen. Dat de broer van mevrouw Bazelmans-van Tilburg in een Duits kamp verbleef was blijkbaar in Zeelst bekend omdat bij haar voor hulp werd aangeklopt nadat een dorpsgenoot bij een razzia door de Duitse bezetter was opgepakt.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).