Kruisstraat 23
Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect Albert Valk, de broer van de meer bekende Hendrik Valk. De gebroeders Valk vooraanstaande architecten en maakten in dezelfde tijd het ontwerp voor het gemeentehuis van Waalre dat in 2012 door brand werd verwoest.
De villa aan de Kruisstraat is getekend met veel kenmerken uit de zogenaamde Amsterdamse school, veel glas-in-lood, natuursteen en baksteen, de steile vorm van het dak. Ook van het interieur zijn diverse elementen bewaard gebleven, zoals de trappartij met glas-in-loodramen. Bij het betreden van de villa loop je onder de inscriptie ‘pax ingredientibus’ door wat betekent: vrede aan degenen die hier binnentreden. In het glas-in-lood zijn op prachtige wijze de initialen van de opdrachtgever en zijn vrouw vermengd.
Opdrachtgever voor de bouw van de villa was Frans Bazelmans, telg uit een belangrijke familie in Zeelst. Aan de villa wordt de naam ‘het Slot’ meegegeven en hij krijgt in het dorp de titel van Lord. Frans was van beroep linnenfabrikant en leverde het linnengoed vooral aan religieuze instellingen in Zuid-Nederland.
In 1919 is Frans gehuwd met Algonda van Tilburg uit Gorinchem. Zij was de oudere zus van dr. Bernardus van Tilburg. Deze Bernardus was in de oorlog opgepakt vanwege het verbergen van Joodse families. Na verblijf in het Oranjehotel kwam hij in de kampen Amersfoort en Vught terecht waar hij zo’n beetje als directeur-arts fungeerde. Met alle middelen probeerde hij daar het wegzenden van gevangen te voorkomen. Dat de broer van mevrouw Bazelmans-van Tilburg in een Duits kamp verbleef was blijkbaar in Zeelst bekend omdat bij haar voor hulp werd aangeklopt nadat een dorpsgenoot bij een razzia door de Duitse bezetter was opgepakt.