Veldhoven onthuld

Locht 44 en 44a

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde. In Veldhoven verrezen linnenfabrieken, wasserijen, schoenfabrieken en sigarenfabrieken. Op Locht 44a verscheen in 1899 de linnenfabriek van Brunning en Mühren uit Amsterdam met op Locht 44 zijn woonhuis. Het was een ontwerp van architectenbureau A. Jacot & W. Oldenwelt, waarschijnlijk niet toevallig ook uit Amsterdam.

In 1909 werd de leegstaande linnenfabriek met woonhuis gekocht door Adolph Anspach om er een postkantoor te vestigen. Dit stuitte aanvankelijk op nogal wat weerstand onder de bevolking omdat de ligging niet echt gunstig was gekozen. Uiteindelijk werd hem toestemming verleend om voor vijf jaar ter plaatse kantoor te houden. Een periode, die voor hem voldoende leek om hierna met pensioen te gaan. Het postagentschap werd gevestigd in de fabriek (achter de deur van nr 44a) en nr 44 werd uiteraard zijn woonhuis. Hij verfraaide het gebouw met torentjes en trapgevels, die deels bewaard gebleven zijn.

De ligging buiten het dorp was  ongunstig en de opvolger van Anspach, P. van Knegsel, vestigde zich in 1916 weer in het dorp. Sindsdien is ook Locht 44a een woonhuis, dat weliswaar sterk gewijzigd is, vergeleken met de tijd dat het nog fabriek en postkantoor was, maar nog altijd herinneringen aan die tijd bezit.

Op de foto uit 1912 staan, voor hun woonhuis op nr. 44, Adolph Anspach, zijn vrouw Cornelia en hun kinderen Jacobus en Maria.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).