Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument. De gevels bestaan uit bakstenen met gepleisterde plint en vergrote ramen met luiken. De boerderij heeft een wolfdak met de combinatie van riet en oud Hollandse pannen. Het bijgebouw was oorspronkelijk een schuur met zadeldak, ook met oud Hollandse pannen bedekt en heeft twee deeldeuren. In de gevel zijn jaartalankers aanwezig. De motivatie dat het als rijksmonument is aangewezen, komt doordat het als straatbeeldtyperend pand van cultuurhistorisch belang is.
Op de plaats waar nu de boerderij staat, was op het minuutplan van 1832 geen bebouwing ingetekend. Dat hoeft nog niet te betekenen dat er nooit bebouwing gestaan zou hebben. Een verdergaand onderzoek kan hier uitsluitsel over geven.
In 1832 zouden we hier in de tuin staan, die bij de boerderij hoorde waarvan schoolmeester Adrianus Tops eigenaar was. Hij was schoolmeester in Oerle over de periode van 1803-1834. In die tijd leden de meeste schoolmeesters een eenvoudig bestaan. Het inkomen moest worden aangevuld met kleinschalig boeren. In kadastraal dienstjaar 1836 verkoopt hij de tuin aan Antonie van de Rijt, landbouwer te Oerle. Van de Rijt verkoopt de tuin in 1865 door aan Embertus Heijmans, getrouwd met Johanna Maria van den Oetelaar. Op de transportakte, die door notaris Henricus de Wit uit Veldhoven is opgemaakt wordt het verkochte beschreven als een perceeltje bouwland, waarop Embertus Heijmans vervolgens deze boerderij gaat stichten. In kadastraal dienstjaar 1867 gaat hij voor het eerst over de bebouwing belasting betalen.