Veldhoven onthuld

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument. De gevels bestaan uit bakstenen met gepleisterde plint en  vergrote ramen met luiken. De boerderij heeft een wolfdak met de combinatie van riet en oud Hollandse pannen. Het bijgebouw was oorspronkelijk een schuur met zadeldak, ook met oud Hollandse pannen bedekt en heeft twee deeldeuren.  In de gevel zijn jaartalankers aanwezig. De motivatie dat het als rijksmonument is aangewezen, komt doordat het als straatbeeldtyperend pand van cultuurhistorisch belang is.

Op de plaats waar nu de boerderij staat, was op het minuutplan van 1832 geen bebouwing ingetekend. Dat hoeft nog niet te betekenen dat er nooit bebouwing gestaan zou hebben. Een verdergaand onderzoek kan hier uitsluitsel over geven.

In 1832 zouden we hier in de tuin staan, die bij de boerderij hoorde waarvan schoolmeester  Adrianus Tops eigenaar was. Hij was schoolmeester in Oerle over de periode van 1803-1834. In die tijd leden de meeste schoolmeesters een eenvoudig bestaan. Het inkomen moest worden aangevuld met kleinschalig boeren. In kadastraal dienstjaar 1836 verkoopt hij de tuin aan Antonie van de Rijt, landbouwer te Oerle. Van de Rijt verkoopt de tuin in 1865 door  aan Embertus Heijmans, getrouwd met Johanna Maria van den Oetelaar. Op de transportakte, die door notaris Henricus de Wit uit Veldhoven is opgemaakt wordt het verkochte beschreven als een perceeltje bouwland, waarop Embertus Heijmans vervolgens deze boerderij gaat stichten. In kadastraal dienstjaar 1867 gaat hij voor het eerst over de bebouwing belasting betalen.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).