Veldhoven onthuld

De Schenaertshoeve

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Dorpstraat 105-107

Veldhoven-Dorp was van oudsher een plattelandsdorp van boeren en wevers. Vanaf het einde van de 19e eeuw is dat snel veranderd. Fabriekjes schoten als paddenstoelen uit de grond en tijdens de ruilverkaveling van 1960-1965 verdwenen de laatste boerderijen uit de dorpskom. Tijdens deze ruilverkaveling werd ook de boerderij van Jan van den Oever, ter hoogte van Dorpstraat  105-107, gesloopt. Vanaf de 18e eeuw stond de boerderij op deze locatie bekend als de Schenaertshoeve.

De geschiedenis van deze hoeve gaat terug tot in de 13e eeuw. De hoeve was toen een leengoed van de heer van Boxtel. Het moet een belangrijke hoeve zijn geweest want de heer van Boxtel had in de 13e eeuw ook de rechten over de kerk van Sondervick, toentertijd het belangrijkste deel van wat nu Veldhoven-Dorp genoemd wordt. De hoeve stond bekend als de hoeve Ten Broeke. In 1469 kwam de hoeve in bezit van de familie Maren.

Omstreeks 1648 was de hoeve eigendom van Adriaan Hanssen Smeijers. Zijn kinderen verkochten de hoeve in 1669 op een publieke verkoping aan Jan Schenaerts, een koopman uit Eindhoven. De hoeve werd toen aangeduid als de jonker Meeuwenhoeve. Na die tijd werd het de  Schenaertshoeve. In 1776 verkocht Pieter Godefridus Schenaerts de hoeve aan Antonie van Busselen uit Veldhoven.
In 1832 was de hoeve eigendom van de familie Van de Wildenberg, die de hoeve in 1880 heeft herbouwd. Via de familie Van der Sanden is de hoeve in 1924 bezit geworden van de familie Van den Oever.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

De Brink van Zandoerle

In de geschiedschrijving van Oerle maakt men een onderscheid tussen Kerkoerle en Zandoerle. Zandoerle is

De Leeuwenhoff

Aan de Berkt 50 staat de eerste burgemeesterswoning van Oerle, genaamd De Leeuwenhoff. De eerste

Het Notarishuis

Eén van de oudste en meest karakteristieke panden in de gemeente Veldhoven.

De pastorie van Meerveldhoven

Wie is de ontwerper van de pastorie aan de Kapelstraat-Zuid? Het gemeentearchief en het parochiearchief geven geen uitsluitsel.

De Kers

Daar waar nu uitgaanscentrum De Kers staat, stond vroeger brouwerij/herberg ‘De drie zwaantjes’.

De Steenselse Hut

Locht 120 staat bij oudere Veldhovenaren bekend als de Steenselse Hut. In de 19e eeuw stond er een sobere hut die bewoond werd door de familie Van Ham.

Hendrik Willem Platteel

Dit in 1885 gebouwde pand werd in 1897 door Hendrik Willem Platteel gekocht die er een sigarenfabriekje begon.

J. Limpens Smederij

Smid Jan Limpens betrekt in 1922 met zijn echtgenote Maria Barbara Schoutissen vanuit Eindhoven dit woonhuis met smederij.

Het Koetshuis

Op de splitsing Oude Kerkstraat-Paleisstraat staat sinds 1880 het Koetshuis. De klokgevel met daarin de zesdelige schuiframen vallen het meest op.

Museum ’t Oude Slot

Verscholen in een prachtige wijk ligt, omringd door een gracht, een van de mooiste Rijksmonumenten van Veldhoven.

Selstadium

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen.

De Protestantse Pastorie

De naam Protestantse Pastorie verwijst naar de geschiedenis van het pand dat in 1770 werd gebouwd. Maar haar verhaal begint al eerder.

Oude raadhuis

Dit gebouwtje herinnert ons er aan dat Oerle eens een eigen gemeente was.

Villa ‘het Slot’

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect Albert Valk, de broer van de meer bekende Hendrik Valk.

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Huize Ter Eik

Dankzij een verharde weg, een trambaan en de Gender had het een gunstige ligging voor industrieën en was het aantrekkelijk voor fabrikanten in markante villa’s.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).