Veldhoven onthuld

De laatste schoenfabriek van Veldhoven

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

In 1919, drie jaar na de gemeentelijke goedkeur van de bouwvergunning, opende A.(driaan) van Sambeek op Locht 32 een Stoomschoenfabriek. Hij wilde meer en sneller schoenen produceren. Daarom liet hij een fabriek bouwen waar een stoomketel de nodige stoom leverde voor een stoommachine die alle machines aandreef. In 1919 was er nog geen elektriciteit voorhanden.

In 1930 kon hij in het middelste vak van zijn voorgevel het woord “Stoom” verwijderen omdat de fabriek toen overging op elektriciteit en elektromotoren.

Het bedrijf is meerdere malen uitgebreid met o.a., rechts, de stikkerij. Vele Veldhovense mannen en vrouwen hebben er emplooi gevonden, vaak direct na hun lagere schooltijd. Er werden kwalitatief hoogstaande jongens- en herenschoenen geproduceerd die onder de naam Samson in de winkels stonden. In de 50-er jaren, hun topjaren, werden er door 80 medewerkers jaarlijks ongeveer 64.000 paar schoenen geproduceerd. Het was een arbeidsintensieve en een onder druk staande bedrijfstak.

In 1963 werd er gefuseerd met Berkelmans uit Oisterwijk en in 1976 werd het bedrijf – na allerlei perikelen en nadat het, onder landelijke belangstelling, vijf dagen door haar werknemers (op dat moment 51) bezet was geweest – failliet verklaard. Met de ondergang van Van Sambeek was er een einde gekomen aan de schoenproductie in Veldhoven. Een jaar later werd het fabriekscomplex gesloopt en de bestemming van de grond gewijzigd. Een architectenbureau ontwikkelde een plan voor, de nu nog aanwezige, negen herenhuizen.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).