De Oude Kerkhof in de wijk d’Ekker is één van de oudste historische locaties in de gemeente Veldhoven. Eeuwenlang heeft daar de kerk van Veldhoven-Dorp/Zonderwijk gestaan. In de 15e eeuw is er een stenen kerk gebouwd, maar vóór die tijd hebben er iets ten zuiden van deze kerk waarschijnlijk één of meer houten kerkjes gestaan, zelfs al vóór 1240. De contouren van de stenen kerk op de Oude Kerkhof worden sinds 1994 aangegeven met klinkers en opgemetselde muurtjes.
Bij de Vrede van Munster in 1648, die een einde maakte aan de 80-jarige Oorlog, moesten de katholieken hun kerk aan de hervormden van Veldhoven afstaan. Pas in 1798 kwam de 15e eeuwse kerk weer in katholiek bezit. De kerk was toen zodanig verwaarloosd dat hij in 1814 werd gesloopt. De afbraak van de toren volgde in 1834. Met het afbraakmateriaal van de toren werd de fundering gelegd voor de waterstaatskerk in Veldhoven-Dorp die in 1913 vervangen werd door de huidige kerk.
Op de begraafplaats van de Oude Kerkhof bleven zowel katholieken als hervormden begraven worden. In 1892 namen de katholieken het kerkhof bij de kerk in Veldhoven-Dorp in gebruik. Tot 1958 bleef de Oude Kerkhof een begraafplaats voor de hervormde gemeenschap. De bouw van de wijk d’Ekker maakte daar een einde aan. In 1992 werden de laatste graven geruimd. Een zwart granieten monumentje van de Eindhovense kunstenaar Henk Oddens herdenkt de doden op dit oude kerkhof met de tekst ‘aan hen die hier begraven werden’.