Veldhoven onthuld

Klooster en pensionaat

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Oude Kerkstraat 27

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Pastoor C. Swerts laat in 1854 een nieuwe pastorie naast de Oerlese kerk bouwen. De oude pastorie wordt ter beschikking gesteld aan de Zusters van Liefde van Tilburg. In 1855 nemen vijf zusters hun intrek in het klooster, waarvan er twee zich bezig houden met het onderwijzen van meisjes.

In het oorspronkelijke hoofdgebouw van één verdieping zijn aanvankelijk een bewaarschool, een taalschool en een handwerkschool gevestigd. Nadat de zusters in 1856 een internaat beginnen, bouwt  men in 1864-1865 links van het klooster de school en het internaatsgebouw. Tevens wordt ook de oude pastorie verhoogd. Daarnaast ligt het gedeelte met de kapel uit 1905 van architect Van Aalst, die ook de nieuwe kerk van Oerle ontwerpt (1912) en geheel links staat het schoolgebouw.

Na uitbreiding van de kleuterschool in 1931, krijgt architect J.M. Merks uit Veldhoven in 1938 de opdracht het huis met slaapzalen uit te breiden tot drie verdiepingen. Tenslotte worden er in 1953 nog enkele lokalen bijgebouwd.

De zusters verlaten het gebouw in 1968. Na enkele jaren van leegstand brandt het gebouw af en de restanten worden in 1971 gesloopt.

In de tuin stonden een koepel en een Lourdesgrot uit 1878 van L.C. Hezenmans (1841-1909). Hij was ook de ontwerper van “het koepeltje” op het buitenverblijf van het klooster, aan de weg naar Wintelre.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).