Veldhoven onthuld

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Rondom het marktveld van Zandoerle staan diverse rijksmonumenten waaronder de voormalige Dingbank op nr. 15. De ‘buren’ – Zandoerle 11 en 13 – ogen  weliswaar minder historisch maar kennen toch ook een rijke geschiedenis. De voorganger van de woonboerderij op Zandoerle 11 is meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven. Bij de invoering van het kadaster in 1832 is Petrus Martinus van de Ven (1775) de eigenaar van een huis, schuur en erf op deze locatie. Nadien blijft het een ‘Van de Ven-pand’.

In 1903 wordt 75 centiaren verkocht voor de bouw van coöperatieve roomboterfabriek De Lindebloem waarvan Willem van Eeten voorzitter werd. Hij was gehuwd met een nazaat van Petrus Marinus van de Ven. Het fabriekje kreeg het adres Zandoerle 13. In 1916 ging het roomboterfabriekje op in de coöperatieve stoomzuivelfabriek Sint Jan.

Begin jaren 30 van de vorige eeuw besloot de toenmalige eigenaar Jan Jacobs – gehuwd met Nel van de Ven – de boerderij op Zandoerle 11 af te breken en te vervangen door de boerderij die op de foto staat. In 1958 betrok hun zoon Adriaan de boerderij die eind jaren 70 vervangen werd door de huidige woonboerderij.

Meer onthullingen over Zandoerle 11 en haar bewoners zijn te vinden in De oogst van moeders akker, dat in oktober verschenen 2019 is.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).