Actueel

Erfgoedstichtingen samen in één vereniging

PERSBERICHT

Drie Veldhovense erfgoedstichtingen vormen vanaf 1 mei Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen. De erfgoedstichtingen vinden 100 jaar Veldhoven een mooi symbolisch moment om hun samengaan te bekrachtigen.

Structurele samenwerking
Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en Stichting Historisch Oerle werkten de laatste jaren al vaker samen in projecten. Ze brachten bijvoorbeeld al eerder een gezamenlijke artikelenreeks uit en werken nu aan een nieuwe reeks die wordt gebundeld in een boek ter ere van 100 jaar Veldhoven. Nu krijgt de samenwerking een structureel karakter in de nieuwe vereniging.

Alle wijken
Erfgoedhuis Veldhoven wil aandacht besteden aan alle wijken en zou daarom ook graag geïnteresseerden uit de “jongere” Veldhovense wijken betrekken. Ook wil de vereniging graag jong bloed om ook in de toekomst de belangstelling voor de Veldhovense geschiedenis en het Veldhovense erfgoed levend te houden. Mensen met en zonder ervaring kunnen lid worden. Interesse in de geschiedenis van Veldhoven is voldoende.

Heemkamer
De vereniging opent ook een heemkamer waar geïnteresseerden terecht kunnen voor informatie en om materialen in te zien, zoals foto’s, bidprentjes, genealogieën en boeken over Veldhoven en Brabant in het algemeen. Deze heemkamer bevindt zich op de eerste verdieping van de Bibliotheek Veldhoven. In verband met de maatregelen is nu nog niet bekend wanneer de heemkamer daadwerkelijk toegankelijk is. Ook zullen er regelmatig lezingen, cursussen en excursies worden gehouden zodra dat mogelijk is.

Foto: De oprichting van het Erfgoedhuis wordt vanwege de maatregelen op afstand vooraf geregeld. Voorzitter Wiel Berden heeft de oprichtingsakte alvast ondertekend.
Fotografie Henk Peters.

OVERIG NIEUWS

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Partij in zaak Oude Pastorie

De rechtbank in Den Haag besloot op 25 mei dat de stichting maatschappelijk relevant is en dus partij in de zaak om het rijksmonument te behouden.

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Red de Oude Pastorie

Stuur ons een steunbetuiging voor het behoud van de Oude Pastorie als rijksmonument.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Boek Veldhoven nu online

De online versie biedt de mogelijkheid om in het omvangrijke document te zoeken op bijvoorbeeld jaartal, naam, straat, etc.