Ongeveer 10.000 jaar v. Chr. verblijven in de beekdalen van de Gender en de Run en bij de Vlasroot rendierjagers. Ze laten daar sporen achter in de vorm van vuursteenafslagen. Maar het zit er dik in dat we in Veldhoven al eerder bezoek hebben gekregen en wel van de Neanderthaler, 50.000 jaar geleden. Op donderdag 17 april vertelt Piet van Gisbergen daar meer over in zijn lezing De Neanderthaler in de Kempen. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt.
Sinds 2006 doet Piet van Gisbergen onderzoek in het gebied tussen Esbeek en Diessen. Op een omgeploegde akker tussen Esbeek en Diessen treft hij tot zijn stomme verbazing een Neanderthalerwerktuig aan. Het is het eerste resultaat van een jarenlang project waarbij maar liefst 5.300 Neanderthalersporen in beeld worden gebracht waaronder ruim 1.000 werktuigen waarvan er 434 tweezijdig zijn bewerkt. Het is het rijkste Neanderthalerkampement in Nederland. Op basis van de typen werktuigen wordt de vindplaats gedateerd op 40.000 tot 55.000 jaar geleden, de periode van de laatste Neanderthalers. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en enkele universiteiten doen er meermaals onderzoek. Piet laat tijdens zijn lezing enkele topvondsten zien.
Piet van Gisbergen (Hooge Mierde, 1949) is tot zijn pensionering in 2012 onderwijzer in Eersel. Vanaf de jaren ’80 doet hij als liefhebber van de archeologie mee aan opgravingen. In zijn lezing “Oog in oog met de Neanderthaler, terug in de Steentijd van de Kempen” gaat Piet in op een aantal Kempische vindplaatsen uit de Steentijd. Hij legt uit hoe je oog krijgt voor zulke vindplaatsen en hoe je bewerkte vuurstenen kunt herkennen.
De focus van het tweede deel van zijn presentatie ligt op de Neanderthalers van ‘zijn’ vindplaats Esbeek-Diessen.
Aanmelden
De lezing is op donderdag 17 april om 19.00 uur Museum ’t Oude Slot.
De entree is € 5 en gratis voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven en de Bibliotheek en vrijwilligers van Museum ’t Oude Slot.
Wie de lezing wil bijwonen, moet zich wel even van tevoren aanmelden, bij voorkeur via e-mail: info@erfgoedhuisveldhoven.nl onder vermelding van naam, het aantal deelnemers en eventueel lidmaatschap van Erfgoedhuis Veldhoven of Bibliotheek of vrijwilliger bij het museum.
Aanmelden kan ook telefonisch op 040-2053276 (Louis Schats).