Na een onderbreking van twee jaar vanwege de coronapandemie wordt de lessencyclus ‘De Tweede Wereldoorlog in herinnering’ weer hervat. Deze cyclus, gestart in 2014 , wordt nu verzorgd door het Erfgoedhuis en is ontstaan uit de activiteiten van de eerdere heemkundestichtingen. Dit jaar doen nog niet alle scholen mee, maar we bereiken toch ruim 350 Veldhovense leerlingen uit groep 7 of 7/8.
In les 1 zorgt de eigen leerkracht ervoor dat de leerlingen op de hoogte zijn van de algemene achtergronden en oorzaken.
Hierna behandelen twee gastdocenten in les 2 de gebeurtenissen in Veldhoven in de oorlogsjaren. Denk aan het gedwongen werken van jonge mannen in een Duitse wapenfabriek (Mauser) met als gevolg daarvan het onderduiken en het verzet. Ook de impact van het door de Duitsers uitgebouwde vliegveld Welschap, met als triest dieptepunt het bombardement van 17 september 1944, passeren de revue. Tot slot bespreken we landelijke en lokale herdenkingsmonumenten.
In de derde les reflecteren de leerlingen op oorzaken van oorlog en het herdenken ervan. Zij zetten hun persoonlijke gedachten op papier in de vorm van teksten en gedichtjes. Aan een aantal leerlingen wordt gevraagd hun gedachten te delen met de aanwezigen op de jaarlijkse herdenkingen van 4 mei en 17 september.
Ook op het Sondervick college geven onze gastdocenten les 2, de lessen 1 en 3 komen aan bod binnen het reguliere schoolaanbod. Onze les over de lokale geschiedenis wordt als zeer waardevol beschouwd.