Tot het Veldhovens erfgoed behoort de Omloop der Kempen. Het is de oudste wielerklassieker in Nederland en is onverbrekelijk met Veldhoven verbonden. Op 25 en 26 mei wordt de 75e editie verreden van deze internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen.
In 1948 wordt in Valkenswaard het eerste startschot gegeven. Beurtelings nemen enkele wielerdorpen in de Kempen de organisatie voor hun rekening. Alleen Veldhoven slaagt met vlag en wimpel met als gevolg dat de Omloop sinds 1954 niet meer uit Veldhoven is weg te denken.
Jaarlijks wordt de Kempen getrakteerd op een deelnemersveld dat een mooie mix is van gevestigde namen en jonge talenten. Dat geeft ieder jaar weer een boeiend spanningsveld, waarbij de jongeren zich niet weg laten zetten, hetgeen bewezen wordt door jonge talenten zoals Niki Terpstra en Lars Boom die het later bij de beroepsrenners helemaal zullen maken. Maar ook oude rotten in het vak grijpen hun kans zoals vorig jaar Coen Vermeltfoort.
Internationaal en regionaal
De Omloop heeft internationale allure. Al in de jaren 50 staan Belgen, Duitsers en zelfs Engelsen in Veldhoven aan het vertrek. In 1998 is de 22-jarige Duitser Christian Wegmann de eerste buitenlandse winnaar. Maar ook de eigen regio doet zich gelden. Op de lange erelijst prijken Kempenzonen zoals John van den Akker en Anthony Theus. Veldhovenaar John van den Akker zet wielerminnend Veldhoven in vuur en vlam als hij als 19-jarige in 1986 op de Mullerlaan het zegegebaar kan maken. Anthony Theus neemt maar liefst vier keer de bloemen mee naar Bergeijk. De Omloop is hem op het lijf geschreven. Hij wint, als beloftevolle jongere, de Omloop voor het eerst in 1989 en doet dat in 1994 en 1995 nog eens over om vervolgens in 2000 als gevestigde wielercoryfee opnieuw iedereen te verschalken. Theus symboliseert de mogelijkheden van de Omloop: een wielerwedstrijd voor zowel beloftevolle jongeren als voor coureurs die hun sporen in de wielerwereld hebben verdiend.
Vrouwenpeloton
Sinds 1997 doorkruist ook het vrouwenpeloton de Kempen. Het hoogste trapje van het ereschavot in Veldhoven is onder andere beklommen door coryfeeën als Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. Ook de vrouwenwedstrijd heeft internationale uitstraling. Afgelopen jaar stonden er wielerteams uit tien verschillende landen aan de start.
Kleurrijk wielerweekend
Eind mei is Veldhoven opnieuw de startlocatie van de mannen- en vrouwenklassieker. Bovendien zullen jeugdcategorieën en toerrijders het Veldhovense wielerweekend extra kleur geven: een weekend vol topsport, breedtesport en plezier. Meer weten? Ga naar www.omloopderkempen.nl
Foto boven: Het mannenpeloton in 1958.