Actueel

Boek Veldhoven nu online

In januari 2020 is het laatste exemplaar van ‘Veldhoven, van Toterfout tot heden’ verkocht. Dit naslagwerk van streekhistorisch Jean Coenen bevat maar liefst 480 pagina’s met ruim 400 afbeeldingen, vele oude foto’s en kaarten geeft een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Veldhoven, Meerveldhoven, Oerle en Zeelst. Het boek is nu online te lezen.

Zoekfunctie
Deze online versie biedt de mogelijkheid om in het omvangrijke document te zoeken op bijvoorbeeld jaartal, naam, straat, etc. Elke zoekterm geeft onmiddellijk de gevonden resultaten weer: Zeelst wordt 1319 keer gevonden, boerderij 228, burgemeester 200, Senders 25 en sigarenfabriek 38 keer. Met de schuifregelaar kun je inzoomen op foto’s.

Jean Coenen
Drs. Jean Coenen (1956 – 2010) was leraar geschiedenis aan het Lorentz Casimirlyceum in Eindhoven en heeft vele publicaties op zijn naam waaronder boeken over de geschiedenis van Asten, Geldrop, Aarle-Rixtel, Heeze, Leende, Son, Best, Nuenen, Someren, Boxtel, Mierlo en Weert. Voor het boek over Veldhoven heeft Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis kunnen helpen met oude foto’s en documenten uit haar archief.

Forse oplage
Bij de uitgave van het boek in 2006 werd de oplage aanvankelijk gepland op 3000. Maar vanwege de hoge inschrijving bij voorintekening is de oplage vervolgens verhoogd naar 4000 stuks, een zeer groot aantal voor een dergelijke publicatie.

OVERIG NIEUWS

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022

Op vrijdagavond 18 november a.s. vindt in D’n Bond (Rapportstraat 29) de presentatie van het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 plaats.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Bombardement herdacht

Bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 17 september in 1944 in Zeelst was dit jaar voor het eerst sinds Corona weer iedereen welkom.

Herdenking 17 september

Zoals elk jaar wordt het bombardement in Zeelst op 17 september 1944 herdacht. Aansluitend is er een lezing in de Schalm.

Graffiti bij Veldhovens erfgoed

Met opvallende tijdelijke krijtgraffiti brengen we tijdens Open Monumentendag op een ludieke manier de website geheimenvanveldhoven.nl onder de aandacht.

Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot stellen we tijdens dat weekend verschillende ‘monumenten’ open.

ANBI-Cultuurstatus

Op 29 april 2022 hebben we van de belastingdienst bericht gehad, dat aan ons de ANBI-cultuurstatus is toegekend.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021

Bestelde boeken kunnen op 19 december worden opgehaald bij D’n Bond. Vanaf 20 december is het boek te koop bij Primera in de Kromstraat, zolang de voorraad strekt.

Boek Veldhoven 100 uitverkocht

Veldhoven 100 is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven over de Veldhovense geschiedenis. Ruim 250 pagina’s met vele historische foto’s.

In Memoriam Felix de Vries

Op 5 november is Felix de Vries overleden in de hospice van huize Merefelt. Zijn vrouw Annie, al heel veel jaren tobbend met haar gezondheid, overleed drie dagen later.

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.