Ook dit jaar, voor de tiende keer, verzorgen we voor vrijwel alle Veldhovense basisscholen een lessenpakket over de Tweede Wereldoorlog. Onze ervaring is dat deze lessen door de leerlingen enorm worden gewaardeerd. We horen dat ook terug via ouders en grootouders. Vaak is het een aanleiding om meer te willen weten van de verhalen uit de eigen familie, die ze dan weer met ons delen.
Het project bestaat uit drie lessen van ruim een uur, die kort na elkaar worden gegeven.
In les 1 zorgt de eigen leerkracht dat de leerlingen bekend zijn met de basisstof over WO II, zodat de aansluiting met de nieuwe leerstof uit het project is gewaarborgd.
In les 2 worden slachtoffers, lokale gebeurtenissen en omstandigheden besproken. Gebouwen en plaatsen laten vaak nog de sporen uit die tijd zien. Deze les wordt gegeven door een koppel van gastdocenten. De deelnemende scholen zijn verdeeld over drie koppels erfgoedhuisleden: Harrie Kesseler en Albert van Boekel, Marian Kesseler en Albert Renders, Jos Ras en Jac van Lieshout.
In les 3 wordt ingegaan op de betekenis van oorlogsmonumenten en wordt stilgestaan bij de slachtoffers in de gemeente Veldhoven en de reden om hen te blijven herdenken. De leerlingen zetten hun gedachten op papier in de vorm van een elfje (gedichtvorm), een eigen overdenking, verhaal of een andere gedichtvorm. Deze les wordt verzorgd door Carla van Olst. Carla is actief bij de vredesbewegingen Amnesty International en World Peace Flame.
Enkele gedichten of verhalen uit deze laatste les worden door de leerlingen zelf voorgedragen tijdens de herdenking bij het klokmonument op 4 mei en bij het monument voor de slachtoffers van het bombardement op 17 september.
Zowel reguliere als speciale scholen doen mee in dit project:
- Eigenwijs
- Zeelsterhof
- Op Dreef
- Dick Bruna
- De Heiacker
- De Meerhoef
- Aan ’t Heike
- St Jan Baptist
- VSO Prins Willem-Alexanderschool
- De Rank
- SBO De Verrekijker
- Zuiderbos