Bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 17 september in 1944 in Zeelst was dit jaar voor het eerst sinds Corona weer iedereen welkom.
Kerkhof Zeelst
Dit jaar begonnen we met een samenkomst op het kerkhof in Zeelst bij het grafmonument van de slachtoffers. Daar werd een krans gelegd namens de nabestaanden en werden de namen en leeftijden van de slachtoffers genoemd. Tijdens de minuut stilte werd de gildevlag geneigd door de vaandrig van het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Als afsluiting werd The Last Post ten gehore gebracht op de blaasklaroen.
Voorafgegaan door het gilde met de gildemars ging de tocht via de Heuvel en de Heuvelstraat naar het Monument “Donderslag bij Heldere Hemel” op het Meiveld. Daar bracht harmonie L’Union Fraternelle ook voor aankomst al enkele muziekstukken ten gehore.
Meiveld
Aan de Wereld Vredesvlam, ontstoken door vertegenwoordigers van Amnesty International en de Ambassade van Vrede, werden 19 fakkels ontstoken en uitgereikt aan leden van scouting St. Aloysius.
Twee leerlingen van basisschool Zeelsterhof en het Sondervick College lazen hun zelfgemaakte overdenking voor. Nabestaande Tiny van Boekel en locoburgemeester Jeroen Rooijakker hielden een toespraak. Tiny gaf daarbij her-inneren en her-denken een nieuwe invulling.
De locoburgemeester en wethouders legden samen met de voorzitter van de gemeentelijke werkgroep “Herdenking 4 mei en 17 september” een krans. Ook werd een krans gelegd namens de nabestaanden.
Tijdens het voorlezen van de namen en leeftijden van de slachtoffers legden 19 jonge leden van de scouting rode rozen op de grondplaat van het monument. De 19 stonden symbool voor de 19 slachtoffers.
Neigen van de gildevlag onder tromgeroffel, twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus sloten de plechtigheid af. In de foyer van theater De Schalm was er daarna gelegenheid om elkaar te treffen onder het genot van een kopje koffie of thee.
Martijn Docters
In de foyer kreeg Martijn Docters het woord, die dezelfde avond in De Schalm het verhaal zou vertellen van zijn twee achterneefjes aan vaderskant die in concentratiekamp Neuengamme waren gebruikt voor medische experimenten en aan het einde van de oorlog waren gedood bij het uitwissen van de sporen hiervan. Van moederskant is hij een nabestaande van Henk Aerts en diens vrouw Catharina, slachtoffers van het bombardement in Zeelst. Hij nodigde de aanwezigen uit voor zijn lezing in De Schalm.