Actueel

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren. Zo vindt onder meer op 11 en 12 september het eeuwfeest aan de Gender plaats, staan Cityfest en de Sportmarkt in het weekend van 24 september in teken van 100 jaar Veldhoven, en is er een jubileumconcert van de Veldhovense jeugdorkesten. Daarnaast is er een spaaractie met historische plaatjes, wordt de documentaire Veldhoven100 gepresenteerd en opent op 24 september de expositie Veldhoven 100 bij Museum ‘t Oude Slot. Bij het museum wordt ook een Tijdcapsule begraven waaraan veel Veldhovens erfgoed wordt toevertrouwd. In 2121 zullen de mensen vast versteld staan van de merkwaardige attributen uit 2021.

Cityfest & fietstocht
Tijdens Cityfest wordt er feest gevierd op het hoofdpodium op de Burgemeester van Hoofflaan, het Meiveld, de Schalm en bij Museum ’t Oude Slot. Onder meer de Veldhovense slagwerkgroepen, Ruth Jacott, Emma Heesters, Sound of Harmony, de Hillbilly Moonshiners, het Groot Veldhovens Jeugdorkest, Het Severinus Songfestival, DJ Braille en Femke Schmitz zorgen voor muzikaal vermaak. Op zaterdag 25 september is er een fietstocht van zestien kilometer door Veldhoven die vertrekt vanaf Museum ’t Oude Slot. De tocht voert langs groene monumenten en rijksmonumenten.

 

 

Tijdcapsule
De tijdcapsule voor 100 jaar Veldhoven is een idee van Marieke Verbeek. Marieke zou het leuk vinden als nog meer mensen iets inleveren voor in de kist. Volg haar op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven. Marieke is nog op zoek naar mensen die een brief willen schrijven voor in de tijdcapsule. Ze heeft de brieven voor 1 september nodig. Je kunt je brief inleveren bij Museum ’t Oude Slot of naar Marieke Verbeek sturen: Provincialeweg 74A, 5503 HJ Veldhoven.

Het totale programma van Veldhoven 100 verschijnt binnenkort op www.veldhoven.nl. Zorg dat je op de hoogte blijft en haal de vlag alvast van de zolder!

OVERIG NIEUWS

Uitslag Straatnamenkwis

Onze Straatnamenkwis bleek niet voor iedereen even gemakkelijk. Bekijk hier de juiste antwoorden.

Wegwijs in Veldhoven

Wegwijs in Veldhoven is een kijk-, lees- en zoekboek met alle (ruim 800) Veldhovense straten in een boek. Voorinschrijven met korting kan tot 1 oktober 2023.

Stille getuigen

Het huis op het adres Heuvelstraat 57a in Zeelst heeft een beschadiging in de stenen boven de voordeur door het bombardement van 17 september 1944. Tijdens een renovatie van het dak van het huis kwamen nog meer beschadigingen aan het licht.

In Memoriam Toon Hopstaken

Ons bereikte het trieste bericht dat Toon Hopstaken, in het verleden een energieke vrijwilliger van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis is overleden op 92-jarige leeftijd.

Herinneringswandeling

Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In Veldhoven organiseren SWOVE, Erfgoedhuis Veldhoven en de Bibliotheek Veldhoven op maandag 18 september een herinneringswandeling.

Herdenking 17 september

De Werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september nodigt u uit op zondag 17 september 2023 voor de Herdenking van het bombardement op Zeelst.

Veldhovens levend erfgoed

Open Monumentendag kent dit jaar een bijzonder levendig programma. Het thema is namelijk immaterieel erfgoed. Daarbij kun je denken aan culturele gebruiken, tradities en ambachten.

Het archief van Frans Waarma

De familie Waarma heeft het zorgvuldig bewaarde archief van Frans Waarma (1917-1999) overgedragen aan Erfgoedhuis Veldhoven.

Onderwijs 100 jaar geleden

Bekijk nu ruim 100 historische foto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw op de beeldtafel van de bibliotheek.

Nieuwe bestuursleden

Op de laatste ledenvergadering zijn twee nieuwe bestuursleden benoemd: Jan van den Boom (links) en Jan van Gestel. Ze stellen zich voor.

Jan Bressers lid van verdienste

Jan Bressers is tijdens de Algemene Ledenvergadering op 16 maart 2023 bij zijn aftreden als bestuurslid benoemd tot lid van verdienste.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022

Op vrijdagavond 18 november a.s. vindt in D’n Bond (Rapportstraat 29) de presentatie van het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 plaats.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Bombardement herdacht

Bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 17 september in 1944 in Zeelst was dit jaar voor het eerst sinds Corona weer iedereen welkom.

Herdenking 17 september

Zoals elk jaar wordt het bombardement in Zeelst op 17 september 1944 herdacht. Aansluitend is er een lezing in de Schalm.

Graffiti bij Veldhovens erfgoed

Met opvallende tijdelijke krijtgraffiti brengen we tijdens Open Monumentendag op een ludieke manier de website geheimenvanveldhoven.nl onder de aandacht.

Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot stellen we tijdens dat weekend verschillende ‘monumenten’ open.

ANBI-Cultuurstatus

Op 29 april 2022 hebben we van de belastingdienst bericht gehad, dat aan ons de ANBI-cultuurstatus is toegekend.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021

Bestelde boeken kunnen op 19 december worden opgehaald bij D’n Bond. Vanaf 20 december is het boek te koop bij Primera in de Kromstraat, zolang de voorraad strekt.

Boek Veldhoven 100 uitverkocht

Veldhoven 100 is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven over de Veldhovense geschiedenis. Ruim 250 pagina’s met vele historische foto’s.

In Memoriam Felix de Vries

Op 5 november is Felix de Vries overleden in de hospice van huize Merefelt. Zijn vrouw Annie, al heel veel jaren tobbend met haar gezondheid, overleed drie dagen later.

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Boek Veldhoven nu online

De online versie biedt de mogelijkheid om in het omvangrijke document te zoeken op bijvoorbeeld jaartal, naam, straat, etc.