Actueel

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en Stichting Historisch Oerle werkten de laatste jaren al vaker samen in projecten. Zo publiceren we vanaf mei een gezamenlijke artikelenserie in het Veldhovens Weekblad die wordt gebundeld in een boek ter ere van 100 jaar Veldhoven. Met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven maken we onze samenwerking structureel en gaan we op in één vereniging.

Geschiedenis levend houden
We zetten ons in om de belangstelling voor de geschiedenis van Veldhoven levend te houden en daar kennis over te verspreiden onder het motto: Samen houden wij Veldhovens geschiedenis levend.  Ook maken wij ons hard voor het beschermen en het behouden van ons cultureel erfgoed. We willen mensen uit alle wijken betrekken, niet alleen uit de voormalige kerkdorpen en we hopen dat ook jong bloed zich bij onze vereniging aansluit. Mensen met en zonder ervaring kunnen lid worden. Interesse in de geschiedenis van Veldhoven is voldoende.

Heemkamer
Als het straks weer kan, kan iedereen die geïnteresseerd is ook terecht in onze heemkamer voor informatie en het inzien van materialen zoals foto’s, bidprentjes, genealogieën, kadastergegevens,  erfgoedtijdschriften, geografische kaarten van Veldhoven en uiteraard allerlei boeken over Veldhoven en omgeving en Brabant in het algemeen en hulp bij stamboomonderzoek. We verzorgen ook regelmatig lezingen, cursussen en excursies zodra dat weer mogelijk is. Meer weten? Kijk rond op deze site of mail naar info@erfgoedhuisveldhoven.nl

Bij de foto:
Centraal op deze prentbriefkaart staat het Notarishuis aan de Dorpstraat, het oudste huis van Veldhoven. Uit een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat er bij de bouw van het huis hout is gebruikt van bomen die in 1438 gekapt zijn.

OVERIG NIEUWS

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022

Op vrijdagavond 18 november a.s. vindt in D’n Bond (Rapportstraat 29) de presentatie van het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 plaats.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Bombardement herdacht

Bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 17 september in 1944 in Zeelst was dit jaar voor het eerst sinds Corona weer iedereen welkom.

Herdenking 17 september

Zoals elk jaar wordt het bombardement in Zeelst op 17 september 1944 herdacht. Aansluitend is er een lezing in de Schalm.

Graffiti bij Veldhovens erfgoed

Met opvallende tijdelijke krijtgraffiti brengen we tijdens Open Monumentendag op een ludieke manier de website geheimenvanveldhoven.nl onder de aandacht.

Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot stellen we tijdens dat weekend verschillende ‘monumenten’ open.

ANBI-Cultuurstatus

Op 29 april 2022 hebben we van de belastingdienst bericht gehad, dat aan ons de ANBI-cultuurstatus is toegekend.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021

Bestelde boeken kunnen op 19 december worden opgehaald bij D’n Bond. Vanaf 20 december is het boek te koop bij Primera in de Kromstraat, zolang de voorraad strekt.

Boek Veldhoven 100 uitverkocht

Veldhoven 100 is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven over de Veldhovense geschiedenis. Ruim 250 pagina’s met vele historische foto’s.

In Memoriam Felix de Vries

Op 5 november is Felix de Vries overleden in de hospice van huize Merefelt. Zijn vrouw Annie, al heel veel jaren tobbend met haar gezondheid, overleed drie dagen later.

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Boek Veldhoven nu online

De online versie biedt de mogelijkheid om in het omvangrijke document te zoeken op bijvoorbeeld jaartal, naam, straat, etc.