Actueel

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en Stichting Historisch Oerle werkten de laatste jaren al vaker samen in projecten. Zo publiceren we vanaf mei een gezamenlijke artikelenserie in het Veldhovens Weekblad die wordt gebundeld in een boek ter ere van 100 jaar Veldhoven. Met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven maken we onze samenwerking structureel en gaan we op in één vereniging.

Geschiedenis levend houden
We zetten ons in om de belangstelling voor de geschiedenis van Veldhoven levend te houden en daar kennis over te verspreiden onder het motto: Samen houden wij Veldhovens geschiedenis levend.  Ook maken wij ons hard voor het beschermen en het behouden van ons cultureel erfgoed. We willen mensen uit alle wijken betrekken, niet alleen uit de voormalige kerkdorpen en we hopen dat ook jong bloed zich bij onze vereniging aansluit. Mensen met en zonder ervaring kunnen lid worden. Interesse in de geschiedenis van Veldhoven is voldoende.

Heemkamer
Als het straks weer kan, kan iedereen die geïnteresseerd is ook terecht in onze heemkamer voor informatie en het inzien van materialen zoals foto’s, bidprentjes, genealogieën, kadastergegevens,  erfgoedtijdschriften, geografische kaarten van Veldhoven en uiteraard allerlei boeken over Veldhoven en omgeving en Brabant in het algemeen en hulp bij stamboomonderzoek. We verzorgen ook regelmatig lezingen, cursussen en excursies zodra dat weer mogelijk is. Meer weten? Kijk rond op deze site of mail naar info@erfgoedhuisveldhoven.nl

Bij de foto:
Centraal op deze prentbriefkaart staat het Notarishuis aan de Dorpstraat, het oudste huis van Veldhoven. Uit een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat er bij de bouw van het huis hout is gebruikt van bomen die in 1438 gekapt zijn.

OVERIG NIEUWS

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Partij in zaak Oude Pastorie

De rechtbank in Den Haag besloot op 25 mei dat de stichting maatschappelijk relevant is en dus partij in de zaak om het rijksmonument te behouden.

Red de Oude Pastorie

Stuur ons een steunbetuiging voor het behoud van de Oude Pastorie als rijksmonument.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Boek Veldhoven nu online

De online versie biedt de mogelijkheid om in het omvangrijke document te zoeken op bijvoorbeeld jaartal, naam, straat, etc.