Actueel

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en Stichting Historisch Oerle werkten de laatste jaren al vaker samen in projecten. Zo publiceren we vanaf mei een gezamenlijke artikelenserie in het Veldhovens Weekblad die wordt gebundeld in een boek ter ere van 100 jaar Veldhoven. Met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven maken we onze samenwerking structureel en gaan we op in één vereniging.

Geschiedenis levend houden
We zetten ons in om de belangstelling voor de geschiedenis van Veldhoven levend te houden en daar kennis over te verspreiden onder het motto: Samen houden wij Veldhovens geschiedenis levend.  Ook maken wij ons hard voor het beschermen en het behouden van ons cultureel erfgoed. We willen mensen uit alle wijken betrekken, niet alleen uit de voormalige kerkdorpen en we hopen dat ook jong bloed zich bij onze vereniging aansluit. Mensen met en zonder ervaring kunnen lid worden. Interesse in de geschiedenis van Veldhoven is voldoende.

Heemkamer
Als het straks weer kan, kan iedereen die geïnteresseerd is ook terecht in onze heemkamer voor informatie en het inzien van materialen zoals foto’s, bidprentjes, genealogieën, kadastergegevens,  erfgoedtijdschriften, geografische kaarten van Veldhoven en uiteraard allerlei boeken over Veldhoven en omgeving en Brabant in het algemeen en hulp bij stamboomonderzoek. We verzorgen ook regelmatig lezingen, cursussen en excursies zodra dat weer mogelijk is. Meer weten? Kijk rond op deze site of mail naar info@erfgoedhuisveldhoven.nl

Bij de foto:
Centraal op deze prentbriefkaart staat het Notarishuis aan de Dorpstraat, het oudste huis van Veldhoven. Uit een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat er bij de bouw van het huis hout is gebruikt van bomen die in 1438 gekapt zijn.

OVERIG NIEUWS

Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot stellen we tijdens dat weekend verschillende ‘monumenten’ open.

ANBI-Cultuurstatus

Op 29 april 2022 hebben we van de belastingdienst bericht gehad, dat aan ons de ANBI-cultuurstatus is toegekend.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021

Bestelde boeken kunnen op 19 december worden opgehaald bij D’n Bond. Vanaf 20 december is het boek te koop bij Primera in de Kromstraat, zolang de voorraad strekt.

Boek Veldhoven 100 uitverkocht

Veldhoven 100 is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven over de Veldhovense geschiedenis. Ruim 250 pagina’s met vele historische foto’s.

In Memoriam Felix de Vries

Op 5 november is Felix de Vries overleden in de hospice van huize Merefelt. Zijn vrouw Annie, al heel veel jaren tobbend met haar gezondheid, overleed drie dagen later.

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!