Tussen de Van Vroonhovenlaan en de Kapelstraat-Zuid ligt het Mariapad. Dit kerkenpad leidt naar de Christus Koningkerk met de bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Eik. Op de hoek van het Mariapad aan de zijgevel van Van Vroonhovenlaan 40 hangt een houten straatnaambordje met de naam Hendrinepeike. Het was het woonhuis van Hendrine Louwers. Toke (Cato) Bazelmans, de overbuurvrouw van Hendrine en Harry Louwers, kwam op het idee om het bordje ‘Hendrinepeike’ op te hangen.
Kerkenpad
Het bordje verwijst naar een stukje geschiedenis dat zich rondom dit paadje heeft afgespeeld. Het woonhuis dat het bordje draagt is in 1919 door de familie Louwers gebouwd. Het gezin kent dan vier kinderen waaronder Hendrine (1875-1962) en Harry (1886-1967) die beiden ongehuwd blijven.
Het paadje naar de kerk is een klein smal modderpaadje. Als je de weg via het paadje volgt kom je recht voor de kerk uit. Het pad loopt over het erf van de familie Bazelmans. De kerkgangers hebben het recht van overpad om zonder omwegen rechtstreeks naar de kerk te kunnen gaan. Hendrine gaat regelmatig over het ‘peike’ naar de kerk. Ze is voorbidster. Vaak gaat ze het rozenhoedje voorbidden als er iemand bediend is of begraven wordt. Omdat Hendrine voorbidster is, krijgt ze van de parochie een gratis stoel vooraan in de kerk. Normaal zou ze daar 3 cent voor moeten betalen. De plaatsen in de kerk worden dan nog verpacht. Ook broer Harry neemt vaak het ‘peike’. Meestal op een drafje want Harry heeft er een handje van om overal te laat te komen.
Hendrine en Harry hebben er gewoond tot 1946, toen zijn ze verhuisd naar een kamer in het klooster van Mariaoord. Hendrine is in 1962 overleden, haar broer Harry vijf jaar later in 1967.
Striepen
In de tijd dat Harry en Hendrine in het pand wonen, heet de Van Vroonhovenlaan nog de Casparlaan. Caspar was de voornaam van burgemeester Van Vroonhoven. De Casparlaan is niet verhard en wordt in de volksmond het Strieperspad genoemd. Dagelijks lopen ‘de striepers’ oftewel de sigarenstrippers over dit pad naar hun werk in de sigarenfabriek. In de straat heeft op een woonhuis nog lang het bordje met de naam ‘Striepspad’ gehangen.
Caspar van Vroonhoven
Caspar van Vroonhoven was de laatste burgemeester van Veldhoven-Meerveldhoven vanaf 1909 tot de fusie in 1921. In november 1953 verwerpt de gemeenteraad een voorstel om in naar burgemeesters genoemde straten ook de functie op te nemen. Slechts twee vernoemingen wijken hiervan af: de Burgemeester Van Hoofflaan en het Burgemeester Elsenpark.
As voor het modderpad
Het Hendrinepeike is jarenlang een modderpaadje met butsen en kuilen gebleven. Tot in de jaren 60 gooien bewoners in de omgeving de as van de kachel in de kuilen van het modderpad. Inmiddels is het Hendrinepeike geasfalteerd, van modder en kuilen is geen spoor meer te bekennen. Het is nog wel lang een pad gebleven waar teenagers zich overgaven aan amoureuze verkenningen. Misschien nog wel? De rol van kerkenpad zal waarschijnlijk vooral geschiedenis zijn geworden. De statige hagen langs het pad zijn gebleven.