Namens de werkgroep Mondelinge bronnen van de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven sprak Antonie Verhees met Maria Leijten-Verblackt. Deze werkgroep legt de levensverhalen vast van een flink aantal oudere Veldhovenaren, die het grootste deel van hun leven in een van de Veldhovense kerkdorpen gewoond en – liefst ook – gewerkt hebben. Ondersteund door hun eigen foto’s en herinneringen helpen zij een beeld te vormen van het dagelijks leven, vooral van de periode 1940-1990.
De droom waargemaakt
Maria Leijten-Verblackt is op 10 september 1948 geboren in Oerle, als oudste van tien kinderen. Als jong meisje wil ze al kleuterleidster worden en vastberaden maakt ze haar droom waar: als 18-jarige staat ze voor een klas met 40 kleuters. Tot haar pensioen heeft zij bijna ‘heel Veldhoven in de klas gehad’. Veel kinderen en hun ouders uit die jaren bewaren warme herinneringen aan ‘juffrouw Maria’.
Maria volgt de kleuteropleiding in Eindhoven en daarna haalt ze nog de hoofdakte. Op 1 augustus 1967 begint ze aan haar eerste baan op kleuterschool ‘De Eerste Stap’ op de Handwijzer in d’ Ekker, een nieuwe school in een nieuwbouwwijk met veel jonge kinderen. Maria blijft hier werken tot 1975.
Wat kan er wél!
Tussen 1975 en 1983 richt Maria zich vooral op haar gezin. Als ook de jongste naar school gaat, wordt zij invaller op De Berckacker in de Heikant, waar haar man Tiny directeur is. In de periode 1983-1992 doet Maria ook op andere scholen, waaronder een LOM-school, invalwerk. Gaandeweg haar loopbaan blijkt Maria een zwak te hebben voor kinderen met speciale behoeften. Zij heeft er oog voor wanneer een kind niet op de gebruikelijke manier mee kan komen. Als er iets aan de hand is met een kind, wil Maria daar werk van maken. Haar motto is ‘Niet alleen kijken van: waar zitten de mankementen, maar: wat kun je er wél mee.’
Lesgeven aan Roma-kinderen
In 1989 wordt Maria gebeld door de directeur van basisschool ‘Op Dreef’ in Veldhoven-dorp, Dam de Jong. Op deze school wordt in een aparte klas lesgegeven aan Roma-kinderen. Pieter Dovens was daar ‘de man van de zigeuners’. Leerlingen van alle leeftijden zitten bij elkaar in één klas en dat is niet te doen. Maria krijgt de vraag om hem te komen versterken. Voordat ze ‘ja’ zegt, gaat ze eerst een keer kijken. Ze schrikt van wat ze ziet, maar tegelijk vindt ze het een grote uitdaging. Roma-kinderen hebben hun eigen regels. Schoolregels gelden voor iedereen, maar niet voor hen. Ook tussen ouders en school botst het wel. Met de leerplicht nemen ze het niet zo nauw, bijvoorbeeld als ze gaan trekken in het voorjaar. Ook nu denkt Maria weer: ‘Wat kan er wél?’ Door vol te houden en duidelijk te zijn, krijgt ze geleidelijk grip op de kinderen.
Maria werkt met de Roma-klas van 1989 tot 1992. Tot haar pensioen op 1 januari 2012 blijft zij lesgeven aan kleutergroepen van ‘Op Dreef’.
Roma-kinderen
In het Klein Goor komt in 1974 een woonwagencentrum van de grond met Roma-gezinnen. In 1981 stelt de gemeenteraad van Veldhoven de integratie van de woonwagenbewoners als doel. Alfabetisering is een van de kernpunten. Er wordt naar gestreefd Roma-kinderen de school in de buurt van hun centrum te laten bezoeken.
Foto: Maria (laatste rij rechts) met kleuterklas ‘De Eerste Stap’ (1971).