Op de zonnige ochtend van zondag 17 september 1944 wordt de bevolking van het kerkdorp Zeelst opgeschrikt door een geallieerd bombardement. Bij het bombardement zijn 19 burgerslachtoffers te betreuren. Nog ieder jaar worden op 17 september de slachtoffers herinnerd en herdacht.
Market Garden
Die ochtend gaat operatie Market Garden van start. Het doel is een weg te veroveren vanaf Leopoldsburg in België via o.a. Valkenswaard, Eindhoven, Son, Uden, Veghel naar Nijmegen en tenslotte over de Rijn naar Arnhem.
De eerste brug
Met parachutisten moeten alle bruggen op de route tegelijkertijd worden veroverd en in handen gehouden worden tot de grondtroepen hen over de weg bereiken. De eerste brug op de route is die over het Wilhelminakanaal bij Son. De parachutisten zullen in hun trage transportvliegtuigen met gliders erachter uit westelijke richting komen aanvliegen, dus in de buurt komen van vliegveld Welschap. Als het afweergeschut daar nog actief zou zijn, zou dat kunnen leiden tot grote verliezen aan mensen en materieel. Op dit te voorkomen wordt besloten om enkele uren eerder het afweergeschut rond het vliegveld te bombarderen met fragmentatiebonnen (splinterbommen). Het geschut raken is erg moeilijk, maar met dit type bommen kan de bemanning worden uitgeschakeld en kan het geschut het zwijgen worden opgelegd.
Gewenning
In de weken en maanden voor 17 september 1944 is het vliegveld al vaak gebombardeerd. De startbanen en hangars waren toen het doelwit. Bij de bevolking was een gevoel van redelijke veiligheid ontstaan. Het gebeurde steeds van geringe hoogte, ver van het dorp.
Dit keer is het anders. De doelen liggen verder van het vliegveld, sommige zelfs bij buurtschappen. Het bombardement gebeurt van grote hoogte (5 km). Bommenwerpers, die niet correct komen aanvliegen en richten, ondernemen een tweede poging en laten na een extra rondje hun bommen een kwartier later los. Daardoor vallen er ook doden onder de mensen die na het eerste bombardement hulp te hulp schoten. Per doel worden 180 bommen afgeworpen. Het is dan ook geen wonder dat er buiten de 19 meestal zwaar verminkte doden nauwelijks gewonden zijn.
Herinneren, herdenken en bewustwording
Alle jaren daarna wordt op 17 september een mis opgedragen in de parochiekerk van Zeelst, gevolgd door een herdenking op het kerkhof. Daarbij staan de sprekers stil bij de dramatische gebeurtenis in 1944. In het dagelijks leven gunt men zich weinig tijd voor bezinning. De wederopbouw vraagt ieders inzet. Als nabestaande moet je maar “sterk zijn” en hard werken.
Bij de 70-jarige herdenking in 2014 wordt vanuit de heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis een monument voor de slachtoffers onthuld op het Meiveld in het Citycentrum, vlakbij het gebied waar de meeste slachtoffers zijn gevallen. Dit monument, ontworpen en gemaakt door kunstenaar Will Dams, stelt een bliksemschicht voor en krijgt de naam: “Donderslag bij heldere hemel”. Het symboliseert het plotselinge karakter van het bombardement. Niemand zag het aankomen. Bovendien is er een plaquette geplaatst met de namen en leeftijden van de slachtoffers.