Veldhovens onstuimige groei heeft veel historisch erfgoed doen verdwijnen. Als erfgoedhuis hebben we meerdere malen aandacht besteed aan de sloop van markante gebouwen in de jaren tachtig over geheel Veldhoven.
Zunt
Deze meer kijken we naar de wijk Heikant. Daar, ingebed tussen het Heike en de Heerbaan, ligt het mooie Peter Benensonpark, genoemd naar de in 2005 overleden oprichter van Amnesty International. Een prachtige openbare ruimte met veel groen en prachtige oude bomen. Te weinig Veldhovenaren weten dit park te vinden
Vroeger stonden op het gehucht ’t Heike veel boerderijen. Bijna allemaal zijn ze verdwenen, zo ook een bijzondere hoeve uit de late Middeleeuwen. En dat is met recht “zunt” te noemen. “Zunt” omdat het niet nodig was geweest.
Clarissen
De rijke historie van deze bijzondere hoeve op ‘t Heike 3 gaat terug tot 1390. In dat jaar is de hoeve bezwaard met een erfpacht aan Hendrik Leunis van Erpe. In een akte van 1462 wordt deze hoeve genoemd als eigendom van Goyaert en AletBoest. De hoeve wordt dan aangeduid als “Hoeve te Zeelst”of “Hoeve Cobbeke te Zeelst”.
In 1487 wordt de hoeve eigendom van het Claraklooster in ’s-Hertogenbosch, wegens achterstallige cijns. Vanaf die tijd staat de hoeve bekend als de Claerenhoef of de Clarissenhoeve. De landerijen van de Clarissenhoeve liggen verspreid over Zeelst, Veldhoven, Meerveldhoven en Blaarthem. De akkers en beemden zijn samen 12 hectaren groot, Bovendien is er nog 6 hectaren heide.
Verpacht
De volgende 300 jaar wordt de hoeve door het Claraklooster verpacht. In 1702 verklaart pachter Hendrik Martens dat Franse soldaten de hoeve geplunderd hebben. De schade aan gestolen granen, karren en paardentuig bedraagt ongeveer 1000 gulden. De pachtsom loopt in die tijd terug van 90 gulden per jaar in 1688 tot 34 gulden in 1738.
De Hoef
In 1738 wordt de hoeve voor 886 gulden verkocht aan Jan van Gerwe, zoon van de laatste pachter. De hoeve wordt voortaan aangeduid als de Heihoeve of korter De Hoef. Via erfenis en verkoop wordt de hoeve in 1762 eigendom van de familie Van Rijsingen. Onder deze familie wordt de hoeve herbouwd maar de naam De Hoef wordt in ere gehouden.
Tot de jaren 80 van de 20e eeuw zijn drie families eigenaar van de hoeve geweest. De familie van Alst-Vereijken is de laatste eigenaar. Harrie en Dien en hun kinderen Frans, Lianne en Theo zijn de laatste bewoners. In 1985 “moet” de hoeve wijken en wordt afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouwwijk Heikant.
Respect voor ons erfgoed
Soms is sloop onvermijdelijk, maar zeker niet altijd. De Hoef had beslist mogelijkheden om historie te integreren in het nieuwe landschap. Het mooie Peter Benensonpark was nog beter tot zijn recht gekomen als De Hoef gespaard wasgebleven. Tal van exploitatiemogelijkheden zouden mogelijk zijn geweest, van een historisch ogende herberg of uitspanning tot een kinderboerderij met allerlei activiteiten daaromheen.
Foto: De Clarissenhoeve in de zestiger jaren toen de familie van Alst er boerde en het De Hoef heette.