Op het veld dat wordt ingesloten door de straten Klaverplein, Klaverstraat, Goudenakkerstraat en Lange Kruisweg vindt op 11 mei 1955 de eerste weekmarkt plaats. Aanvankelijk is het weliswaar een markt die om de 14 dagen op woensdag van 15 tot 19 uur gehouden wordt. In juni 1963 wijkt de markt uit naar het kerkplein aan de Burgemeester van Hoofflaan en in oktober 2003 verhuist de markt naar zijn huidige locatie, het Meiveld.
Kleuterscholen
Je zou dat oude marktplein kunnen beschouwen als het centrum van d’Ekker in de jaren 50. Immers, tegenover het veld op de hoek Ceciliastraat-Lange Kruisweg staat vanaf 1957 de noodkerk, de voorloper van de H. Jozefkerk aan de Burgemeester van Hoofflaan die op 23 december 1962 in gebruik wordt genomen. De noodkerk is in maart 1964 gedemonteerd en overgeplaatst naar de parochie Deuteren in Den Bosch.
De nieuwe wijk d’Ekker telt uiteraard veel jonge gezinnen. Er worden diverse scholen gerealiseerd, zowel kleuter- als basisscholen. De basisscholen staan dan nog als lagere scholen te boek met aparte scholen voor meisjes en jongens.
In 1955 wordt aan de Lange Mees de r.k. Kleuterschool geopend met vanaf 1957 ook houten noodlokalen aan de Klaverstraat, de noordzijde van het oude marktplein. Al binnen enkele jaren is er in d’Ekker behoefte aan meer kleuteronderwijs. Op de Handwijzer 6 wordt in 1966 een nieuwe kleuterschool gebouwd, d’Eerste Stap. Vóór de totstandkoming van de nieuwbouw maakt d’Eerste Stap gebruik van de noodlokalen aan de Klaverstraat.
Kardinaal De Jong School
Aan de Handwijzer wordt in dezelfde tijd de Kardinaal De Jongschool tot stand gebracht, de eerste lagere school in Veldhoven voor jongens én meisjes. Het eerste deel van het schoolgebouw, gezien vanuit de Ceciliastraat, goed voor 3 klaslokalen, wordt in 1963 gerealiseerd. In 1964 volgt het tweede deel, goed voor 4 klaslokalen.
Als d’Eerste Stap zich kan huisvesten aan de Handwijzer, komen de noodlokalen aan de Klaverstraat vrij. De klassen 3 en 4 van de Kardinaal De Jongschool maken er dankbaar gebruik van.
De Openbare School
Op 5 januari 1970 verhuist de Openbare School van Veldhoven-Dorp naar een nieuw onderkomen op het oude marktplein aan de Lange Kruisweg. Het is een 2-klassig schoolgebouw want hoofonderwijzer Koppelmans moet het doen met een beperkt aantal leerlingen. In het ene lokaal zitten de leerlingen van klas 1, 2 en 3, in het andere lokaal de leerlingen van de klassen 4, 5 en 6. In 1974 wordt met 36 leerlingen een hoogtepunt bereikt, maar daarna gaat het weer bergafwaarts.
In 1985 wordt de school ondergebracht aan de Van Aelstlaan en krijgt de naam openbare basisschool Dick Bruna. Anno 2025 heeft OBS Dick Bruna in Veldhoven 4 locaties die samen circa 800 leerlingen tellen.
In het oude schoolgebouw aan de Lange Kruisweg wordt peuterspeelzaal Het Klaverblad ondergebracht en vanaf 1996 kunnen C&O – de voorloper van Stichting Stimulans – en Vluchtelingen Werk Veldhoven hun intrek nemen in dit gebouw. Het is in 2016 afgebroken.
Foto: De Openbare School aan de Lange Kruisweg.